Kurzy ATAC

Nápoj kamutový

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka

Nápoj kamutový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

48 kcal

Energie kJ

197 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

8 g

Tuky

1 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (8 g) Tuky (1 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.9 %) Sacharidy (71.1 %) Tuky (19.1 %) Vláknina (0.9 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z kamutu (Triticum turgidum turanicum).

Kamutové mléko a zdraví

Kamutové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko ale obsahuje lepek, není tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Kamutové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Kamutové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Kamut je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.