Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka
Energie kcal
64 kcal
Energie kJ
268 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
12.4 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1 g
Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z ječmene (Hordeum).
Ječné mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko ale obsahuje lepek, není tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Ječné mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Ječmen je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.