Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Nápoj ječný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka

Nápoj ječný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

64 kcal

Energie kJ

268 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

12.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (12.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.1 %) Sacharidy (81 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (3.1 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z ječmene (Hordeum).

Ječný nápoj a zdraví

Ječný nápoj neobsahuje laktózu, je tedy vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Nápoj ale obsahuje lepek, není tedy vhodný pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Ječný nápoj má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječný nápoj v kuchyni

Nápoj má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určený:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Ječmen je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.