Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Meruňka zavařená

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Meruňka zavařená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

80 kcal

Energie kJ

332 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (89.6 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (5.5 %)

Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Meruňka zavařená a zdraví

Syrová meruňka je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév, podíl tohoto prvku v zavařeninách se ale snižuje.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Meruňka zavařená v kuchyni

Zavařená meruňka se běžně konzumuje:
- samotná,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.