Energie kcal
80 kcal
Energie kJ
332 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
17 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.2 g
Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Syrová meruňka je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév, podíl tohoto prvku v zavařeninách se ale snižuje.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu.
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zavařená meruňka se běžně konzumuje:
- samotná,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.