Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Meruňka kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Meruňka kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

301 kcal

Energie kJ

1258 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (97.4 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (1.1 %)

Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná meruňka a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná meruňka v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.