Energie kcal
52 kcal
Energie kJ
217 kJ
Bílkoviny
0.9 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.6 g
Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Meruňka je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Meruňka se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Meruňka se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.