Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Meruňka čerstvá

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Meruňka čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

52 kcal

Energie kJ

217 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.3 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (10.1 %)

Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Meruňka a zdraví

Meruňka je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Meruňka v kuchyni

Meruňka se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Meruňka se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.