Kurzy ATAC

Meloun vodní čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Meloun vodní čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

40 kcal

Energie kJ

166 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (3.5 %)

Meloun vodní je plodem lubenice obecné (Citrullus lanatus), který běžně roste v podmínkách mírného i subtropického pásma. Hmotnost se pohybuje od 2 do 15 kg, slupka plodu má většinou zelenou barvu, dužina je červená. Chutná sladce, původem pochází z Afriky. Botanicky patří do zeleniny, v potravinářství se z důvodu svého složení často řadí mezi ovoce.

Meloun vodní a zdraví

Meloun vodní je bohatým zdrojem draslíku, obsahuje i vyšší podíl vitamínu C - má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Meloun vodní v kuchyni

Meloun vodní se nejčastěji konzumuje syrový jako:
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Běžně se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.