Energie kcal
340 kcal
Energie kJ
1422 kJ
Bílkoviny
11.7 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
33.3 g
Mekabu je označení pro kořenovou část mořských řas wakame (Undaria pinnatifida), které jsou nejvíce rozšířené v Pacifiku.
Pro mekabu je typická mnohem vyšší koncentrace minerálních látek než v samotných listech řasy wakame. Stejně jako ostatní mořské řasy i mekabu obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Mekabu se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek (typické jsou pro japonské miso polévky),
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- z důvodu velmi silného aroma jako součást kořenících směsí (v mleté podobě).
Mekabu mají velmi tuhou konzistenci, je proto potřeba je připravovat delší dobu. Tepelná příprava se pohybuje kolem 30 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 20-30 minut.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.