Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Marmeláda z červeného rybízu

Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády

Marmeláda z červeného rybízu

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

266 kcal

Energie kJ

1113 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (94.3 %) Tuky (0.7 %) Vláknina (3.8 %)

Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Rybízová marmeláda se nejčastěji vyrábí ze zralého rybízu, který se zpracovává v celku, propasírovaný nebo lisovaný, dále cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky marmelády. V Evropské unii se pod pojmem marmeláda rozumí produkt, který obsahuje minimálně pětinu podílu citrusových plodů. Kvalita marmelády se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Marmelády, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.

Marmeláda rybízová a zdraví

Při výrobě marmelády se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota marmelády je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Marmeláda rybízová v kuchyni

Rybízová marmeláda se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné ji použít k ochucení kaší

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.