Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
259 kcal
Energie kJ
1083 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
60 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2 g
Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířena v mírném a subtropickém pásmu sevedrní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. Jahodová marmeláda se nejčastěji vyrábí ze zralých jahod, které se zpracovávají v celku, propasírované nebo lisované, dále cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky marmelády. V Evropské unii se pod pojmem marmeláda rozumí produkt, který obsahuje minimálně pětinu podílu citrusových plodů. Kvalita marmelády se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Marmelády, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Při výrobě marmelády se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota marmelády je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jahodová marmeláda se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné ji použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.