Kurzy ATAC

Mangold

Kategorie: Zelenina / Listová

Mangold

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

60 kcal

Energie kJ

249 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

7.4 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

3.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (7.4 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (3.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (28.1 %) Sacharidy (52 %) Tuky (9.1 %) Vláknina (10.8 %)

Mangold (Beta vulgaris) je listová zelenina, která původně pochází ze Středmoří. V kuchyni se používá podobně jako špenát.

Mangold a zdraví

Listy mangoldu bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové v mangoldu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů. Mangold je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulancia.   

Mangold v kuchyni

Mangold se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny, nejblíže má ke špenátu.  Konzumuje se syrový i tepelně upravený - je možné je vařit, dusit, péct.
Mangold  se používá jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.

Je možné jej i lisovat do šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.