Energie kcal
60 kcal
Energie kJ
249 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
7.4 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
3.2 g
Mangold (Beta vulgaris) je listová zelenina, která původně pochází ze Středmoří. V kuchyni se používá podobně jako špenát.
Listy mangoldu bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové v mangoldu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů. Mangold je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulancia.
Mangold se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny, nejblíže má ke špenátu. Konzumuje se syrový i tepelně upravený - je možné je vařit, dusit, péct.
Mangold se používá jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Je možné jej i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.