Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mango zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Mango zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

76 kcal

Energie kJ

315 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.2 %) Sacharidy (89 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená. 

Mango zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové mango je bohatým zdrojem draslíku a antioxidantů, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Mango zavařené v kuchyni

Zavařené mango se běžně konzumuje:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.