Kurzy ATAC

Mango kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Mango kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1350 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 %) Sacharidy (97.2 %) Tuky (1.4 %) Vláknina (0.6 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované mango a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované mango v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.