Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mango čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Mango čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

74 kcal

Energie kJ

306 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.4 %) Sacharidy (85.8 %) Tuky (6.2 %) Vláknina (4.7 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená. 

Mango a zdraví

Mango je bohatým zdrojem draslíku, plody mají proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí skupina karotenů a karotenoidů. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mango v kuchyni

Plody manga se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů,
- pro výrobu sladkokyselých omáček.
Používá se i k sušení a výrobě lisovaných šťáv

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.