Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy klíčené
Energie kcal
299 kcal
Energie kJ
1250 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
4 g
Tuky
23 g
Vláknina
4 g
Mandle jsou plody Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.
Klíčené mandle jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku, vápníku, hořčíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. I přesto, že mandle obsahují až 50 % tuku, svým vyváženým poměrem mastných kyselin a vitamínu E mají potenciál zlepšovat metabolismus cholesterolu v krvi. Vitamín E navíc působí antioxidačně, nenasycené mastné kyseliny zase jako prevence proti srdečním chorobám. Vápník a hořčík ovlivňuje funkci nervové soustavy a kvalitu kostí a zubů, u sportovců jsou významné pro nervosvalovou koordinaci. KLíčené mandle mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Klíčené mandle jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Navíc by jejich podíl ve stravě neměl být příliš vysoký.
Příprava klíčených mandlí je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 3 - 6 dní. Běžně se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Je možné z nich vyrábět mandlové mléko.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.