Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mandarinka zavařená

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Mandarinka zavařená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

69 kcal

Energie kJ

286 kJ

Bílkoviny

0.3 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.3 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 %) Sacharidy (92 %) Tuky (2.6 %) Vláknina (3.5 %)

Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.

Mandarinka zavařená a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové mandarinky jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Mandarinka zavařená v kuchyni

Zavařené mandarinky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.