Energie kcal
69 kcal
Energie kJ
286 kJ
Bílkoviny
0.3 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.2 g
Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové mandarinky jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.
Zavařené mandarinky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.