Energie kcal
299 kcal
Energie kJ
1249 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.8 g
Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.
Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.
Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.