Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mandarinka kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Mandarinka kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

299 kcal

Energie kJ

1249 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 %) Sacharidy (98 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.5 %)

Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná mandarinka a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná mandarinka v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.