Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mandarinka čerstvá

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Mandarinka čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

52 kcal

Energie kJ

215 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 %) Sacharidy (81.6 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (6.6 %)

Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.

Mandarinka a zdraví

Mandarinky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mandarinka v kuchyni

Mandarinky se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Mandarinky se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.