Energie kcal
52 kcal
Energie kJ
215 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
1.7 g
Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.
Mandarinky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mandarinky se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Mandarinky se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.