Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Maliny zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Maliny zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

78 kcal

Energie kJ

324 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.4 %) Sacharidy (75.8 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (13 %)

Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a severní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Maliny zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové maliny jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Maliny zavařené v kuchyni

Zavařené maliny se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.