Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Maliny sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Maliny sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

326 kcal

Energie kJ

1361 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

50 g

Tuky

3 g

Vláknina

32 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (50 g) Tuky (3 g) Vláknina (32 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.7 %) Sacharidy (64.3 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (19.7 %)

Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a severní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Maliny sušené a zdraví

Sušené maliny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Hodnota glykemického indexu malin je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Maliny sušené v kuchyni

Sušené maliny se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.