Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Maliny kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Maliny kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

332 kcal

Energie kJ

1389 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 %) Sacharidy (94.5 %) Tuky (1.6 %) Vláknina (2.4 %)

Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a severní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované maliny a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované maliny v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.