Kurzy ATAC

Makadamový ořech

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Makadamový ořech

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

685 kcal

Energie kJ

2865 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

13 g

Tuky

65 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (13 g) Tuky (65 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.3 %) Sacharidy (7.9 %) Tuky (85.5 %) Vláknina (2.3 %)

Ořechy jsou plody stálezeleného stromu Makadamia (Macadamia), z jedlých druhů Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. Jsou nažloutlé až smetanové barvy, často nazývány jako queenslandské nebo puma ořechy. Strom dorůstající až 12 m se vyskytuje v subtropických oblastech, nejvíce v Austrálii a na Havaji.

Makadamový ořech a zdraví

Makadamy obsahují vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin a draslíku -  tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Jsou zdrojem antioxidantů vitamínu E a selenu. Olej z makadamových ořechů je využíván v kosmetice pro suchou pokožku.
Makadamové ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Makadamy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.

Makadamový ořech v kuchyni

Pro zvýraznění charakteristické vůně a chutě je vhodné tyto ořechy před konzumací opražit nebo opéct na oleji. Jíme je samotné, ale využít můžeme také:
- do sladkých dezertů,
- moučníků,
 
müsli,
- kaší,

- jako součást salátů,
-
do omáček k masům nebo do paštik.