Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
685 kcal
Energie kJ
2865 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
13 g
Tuky
65 g
Vláknina
8 g
Ořechy jsou plody stálezeleného stromu Makadamia (Macadamia), z jedlých druhů Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. Jsou nažloutlé až smetanové barvy, často nazývány jako queenslandské nebo puma ořechy. Strom dorůstající až 12 m se vyskytuje v subtropických oblastech, nejvíce v Austrálii a na Havaji.
Makadamy obsahují vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin a draslíku - tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Jsou zdrojem antioxidantů vitamínu E a selenu. Olej z makadamových ořechů je využíván v kosmetice pro suchou pokožku. Makadamové ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Makadamy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.
Pro zvýraznění charakteristické vůně a chutě je vhodné tyto ořechy před konzumací opražit nebo opéct na oleji. Jíme je samotné, ale využít můžeme také:
- do sladkých dezertů,
- moučníků,
- müsli,
- kaší,
- jako součást salátů,
- do omáček k masům nebo do paštik.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.