Kategorie: Ořechy a semena / Semena
Energie kcal
565 kcal
Energie kJ
2362 kJ
Bílkoviny
17.5 g
Sacharidy
21 g
Tuky
41.5 g
Vláknina
15 g
Drobná semínka šedé barvy Máku setého (Papaver somniferum). Po dozrání se semínka vytloukají z makovic. Vzhledem k jeho oblibě v kuchyni patří Česká republika dlouhodobě k nejvýznamnějším pěstitelským zemím této rostliny.
Jako většina semínek je i šedý mák bohatým zdrojem kvalitních tuků a bílkovin. Patří mezi nejbohatší zdroje vápníku – jeho využitelnost je ale snižována obsahem alkaloidů, které mají současně analgetické účinky, mimo jiné ovlivňují i nervovou soustavu a kvalitu vnímání. Významný je i obsah draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévní soustavy. Semínka mají nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Mák je výhodný skladovat v suchu a na tmavém místě, nejlépe v podobě celých semínek (rozemletá rychle oxidují). Semínka se používají při přípravě:
- dezertů,
- kaší,
- pečiva,
- nádivek do moučníků,
- domácího mléka.
Z důvodu obsahu alkaloidů je potřeba používat semena zralá.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.