Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mák hnědý

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Mák hnědý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

565 kcal

Energie kJ

2362 kJ

Bílkoviny

17.5 g

Sacharidy

21 g

Tuky

41.5 g

Vláknina

15 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17.5 g) Sacharidy (21 g) Tuky (41.5 g) Vláknina (15 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13 %) Sacharidy (15.6 %) Tuky (66.2 %) Vláknina (5.3 %)

Drobná semínka šedohnědé barvy Máku setého (Papaver somniferum). Po dozrání se semínka vytloukají z makovic. Vzhledem k jeho oblibě v kuchyni patří Česká republika dlouhodobě k nejvýznamnějším pěstitelským zemím této rostliny.

Mák hnědý a zdraví

Jako většina semínek je i hnědý mák bohatým zdrojem kvalitních tuků a bílkovin. Patří mezi nejbohatší zdroje vápníku – jeho využitelnost je ale snižována obsahem alkaloidů, které mají současně analgetické účinky, mimo jiné ovlivňují i nervovou soustavu a kvalitu vnímání. Významný je i obsah draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévní soustavy. Semínka mají nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižených diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách.

Mák hnědý v kuchyni

Mák je výhodný skladovat v suchu a na tmavém místě, nejlépe v podobě celých semínek (rozemletá rychle oxidují). Semínka se používají při přípravě:
- dezertů,
- kaší,

- pečiva,
- nádivek do moučníků,
- domácího mléka.
Z důvodu obsahu alkaloidů je potřeba používat semena zralá.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.