Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Liči zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Liči zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

113 kcal

Energie kJ

470 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

25 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (25 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.6 %) Sacharidy (93.2 %) Tuky (2.4 %) Vláknina (1.8 %)

Liči je plod liči čínské (Litchi chinensis). Má oválný nebo srdčitý tvar o velikosti 2-4 cm a červenou nebo oranžovou barvu. Uvnitř plodu se nachází tvrdé semeno obalené dužnatou vrstvou, které je určeno ke konzumaci. Původně pochází z Asie. 

Liči zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové liči je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje.

Liči zavařené v kuchyni

Zavařené liči se běžně konzumuje:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.