Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Liči kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Liči kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

302 kcal

Energie kJ

1264 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 %) Sacharidy (96.9 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (0.5 %)

Liči je plod liči čínské (Litchi chinensis). Má oválný nebo srdčitý tvar o velikosti 2-4 cm a červenou nebo oranžovou barvu. Uvnitř plodu se nachází tvrdé semeno obalené dužnatou vrstvou, které je určeno ke konzumaci. Původně pochází z Asie. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované liči a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované liči v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.