Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Liči čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Liči čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

82 kcal

Energie kJ

341 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.1 %) Sacharidy (87.3 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (3.2 %)

Liči je plod liči čínské (Litchi chinensis). Má oválný nebo srdčitý tvar o velikosti 2-4 cm a červenou nebo oranžovou barvu. Uvnitř plodu se nachází tvrdé semeno obalené dužnatou vrstvou, které je určeno ke konzumaci. Původně pochází z Asie. 

Liči a zdraví

Liči je bohatým zdrojem draslíku, jeho konzumace má proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahuje i vyšší podíl vitamínu C. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Liči v kuchyni

Liči se běžně konzumuje syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů,
Používá se i k sušení a výrobě lisovaných šťáv

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.