Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
380 kcal
Energie kJ
1587 kJ
Bílkoviny
26.7 g
Sacharidy
40 g
Tuky
6.7 g
Vláknina
20 g
Libeček lékařský je silně aromatické koření, které se běžně pěstuje na zahrádkách.
Svou vůní se podobá celeru a chuť je kořenitá až nahořklá.
Již v antické době byl využíván v italské kuchyni a dodnes zde patří mezi oblíbené koření.
V kulinářství se využívají všechny části této rostliny.
Působí silně močopudně, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení.
Kořen rostliny má schopnost uvolňovat z našeho těla vodu - využívá k léčbě otoků, zánětu močových cest nebo jako prevence ledvinových kamenů.
Pomáhá k vylučování trávicích šťáv a žluči.
Listy jako koření se používají do:
- polévek,
- brambor,
- omáček,
- červeného masa,
- salátů,
- pečení.
Plody jsou pak používány do nakládané zeleniny a některých druhů pečiva.
Jako sušený je součástí polévkového koření.
Je součástí čajových směsí.