Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Libeček sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Libeček sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

380 kcal

Energie kJ

1587 kJ

Bílkoviny

26.7 g

Sacharidy

40 g

Tuky

6.7 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (26.7 g) Sacharidy (40 g) Tuky (6.7 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (29.4 %) Sacharidy (44.1 %) Tuky (15.9 %) Vláknina (10.6 %)

Libeček lékařský je silně aromatické koření, které se běžně pěstuje na zahrádkách. Svou vůní se podobá celeru a chuť je kořenitánahořklá.
Již v antické době byl využíván v italské kuchyni a dodnes zde patří mezi oblíbené koření. V kulinářství se využívají všechny části této rostliny.

Libeček a zdraví

Působí silně močopudně, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení. Kořen rostliny má schopnost uvolňovat z našeho těla vodu - využívá k léčbě otoků, zánětu močových cest nebo jako prevence ledvinových kamenů. Pomáhá k vylučování trávicích šťáv a žluči. 

Libeček v kuchyni

Listy jako koření se používají do:
polévek,
brambor,
omáček,
červeného masa,
salátů,
pečení. 
Plody jsou pak používány do nakládané zeleniny a některých druhů pečiva. Jako sušený je součástí polévkového koření. Je součástí čajových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.