Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
306 kcal
Energie kJ
1277 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
33.3 g
Tuky
4.7 g
Vláknina
20 g
Libeček lékařský je silně aromatické koření, které se běžně pěstuje na zahrádkách. Svou vůní se podobá celeru a chuť je kořenitá až nahořklá.
Již v antické době byl využíván v italské kuchyni a dodnes zde patří mezi oblíbené koření. V kulinářství se využívají všechny části této rostliny.
Působí silně močopudně, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení. Kořen rostliny má schopnost uvolňovat z našeho těla vodu - využívá k léčbě otoků, zánětu močových cest nebo jako prevence ledvinových kamenů. Pomáhá k vylučování trávicích šťáv a žluči.
Listy jako koření se používají do:
- polévek,
- brambor,
- omáček,
- červeného masa,
- salátů,
- pečení.
Plody jsou pak používány do nakládané zeleniny a některých druhů pečiva. Jako sušený je součástí polévkového koření. Je součástí čajových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.