Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kvásek žitný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Fermentované

Kvásek žitný

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

305 kcal

Energie kJ

1274 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

56 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

2.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (56 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (2.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.5 %) Sacharidy (76.9 %) Tuky (5 %) Vláknina (1.6 %)

Žitný kvásek je produkt vyráběný ze žitné mouky vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudší, nutričně bohatší a snadněji stravitelná. Používá se k výrobě žitného kváskového pečiva.

Žitný kvásek a zdraví

Žitný kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny. Žitný kvásek je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Žitný kvásek v kuchyni

Kvásek je možné zakoupit sušený, případně je jednoduché jej připravit doma smícháním žitné mouky s vodou, kdy směs se nechá při pokojové teplotě zkvasit. Používá se jako základ pro výrobu:
- chleba,
- rohlíků,
- toastů,
- loupáků,
- mazanců,
- vek,
buchet,
- koláčů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.