Kategorie: Obiloviny lepkové / Fermentované
Energie kcal
305 kcal
Energie kJ
1274 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
56 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
2.4 g
Žitný kvásek je produkt vyráběný ze žitné mouky a vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudší, nutričně bohatší a snadněji stravitelná.
Používá se k výrobě žitného kváskového pečiva.
Žitný kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny.
Žitný kvásek je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Kvásek je možné zakoupit sušený, případně je jednoduché jej připravit doma smícháním žitné mouky s vodou, kdy směs se nechá při pokojové teplotě zkvasit. Používá se jako základ pro výrobu:
- chleba,
- rohlíků,
- toastů,
- loupáků,
- mazanců,
- vek,
- buchet,
- koláčů.