Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované
Energie kcal
305 kcal
Energie kJ
1273 kJ
Bílkoviny
5.8 g
Sacharidy
62.5 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
1.7 g
Rýžový kvásek je produkt vyráběný z rýžové mouky a vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudší, nutričně bohatší a snadněji stravitelná.
Používá se k výrobě kváskového pečiva.
Rýžový kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny.
Rýžový kvásek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek - je součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Kvásek se používá se jako základ pro výrobu:
- chleba,
- rohlíků,
- toastů,
- loupáků,
- mazanců,
- vek,
- buchet,
- koláčů.