Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované
Energie kcal
313 kcal
Energie kJ
1307 kJ
Bílkoviny
11.7 g
Sacharidy
50 g
Tuky
4.2 g
Vláknina
8.3 g
Quinoový kvásek je produkt vyráběný z quinoové mouky a vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudší, nutričně bohatší a snadněji stravitelná. Používá se k výrobě kváskového pečiva.
Quinoový kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny. Quinoový kvásek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek - je součástí bezlepkového způsobu stravování. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Kvásek se používá se jako základ pro výrobu:
- chleba,
- rohlíků,
- toastů,
- loupáků,
- mazanců,
- vek,
- buchet,
- koláčů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.