Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kvásek kukuřičný

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované

Kvásek kukuřičný

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

301 kcal

Energie kJ

1256 kJ

Bílkoviny

8.3 g

Sacharidy

58.3 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

3.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8.3 g) Sacharidy (58.3 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (3.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.6 %) Sacharidy (81.2 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (2.1 %)

Kukuřičný kvásek je produkt vyráběný z kukuřičné mouky vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudšínutričně bohatší a snadněji stravitelná. Používá se k výrobě kváskového pečiva.

Kukuřičný kvásek a zdraví

Kukuřičný kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny. Kukuřičný kvásek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek - je součástí bezlepkového způsobu stravování. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Kukuřičný kvásek v kuchyni

Kvásek se používá se jako základ pro výrobu:
chleba,
rohlíků,
toastů,
loupáků,
mazanců,
vek,
buchet,
koláčů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.