Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kuskus pšeničný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Kuskus pšeničný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

270 kcal

Energie kJ

1128 kJ

Bílkoviny

11.3 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11.3 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.5 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (0.6 %)

Jedná se o  spařenou a do kuliček tvarovanou krupici ze semoliny (semolina je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice - Triticum durum).
Kuskus je typická a základní potravina pro severoafrickou kuchyni, odkud také pochází. Dále je typický pro Blízký východ, odkud se rozšířil do celého světa.

Pšeničný kuskus a zdraví

Pšeničný kuskus je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota glykemického indexu je střední, konzumace jeho vyššího množství z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pšeničný kuskus v kuchyni

Příprava kuskusu je velmi jednoduchá, stačí jej pouze zalít vroucí vodou nebo tekutým pokrmem. Kuskus nasaje všechnu tekutinu a změkne.
Lze jej připravit ve slané i ve sladké verzi:
- na sladko se připravuje zalitím vroucím mlékem s medem, mákem, ořechy či ovocem.
- na slano slouží jako příloha či součást salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.