Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní
Energie kcal
270 kcal
Energie kJ
1128 kJ
Bílkoviny
11.3 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
0.8 g
Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici ze semoliny (semolina je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice - Triticum durum).
Kuskus je typická a základní potravina pro severoafrickou kuchyni, odkud také pochází. Dále je typický pro Blízký východ, odkud se rozšířil do celého světa.
Pšeničný kuskus je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota glykemického indexu je střední, konzumace jeho vyššího množství z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Příprava kuskusu je velmi jednoduchá, stačí jej pouze zalít vroucí vodou nebo tekutým pokrmem. Kuskus nasaje všechnu tekutinu a změkne.
Lze jej připravit ve slané i ve sladké verzi:
- na sladko se připravuje zalitím vroucím mlékem s medem, mákem, ořechy či ovocem.
- na slano slouží jako příloha či součást salátů.