Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kukuřice kvašená

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Ostatní

Kukuřice kvašená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

354 kcal

Energie kJ

1480 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

68 g

Tuky

3.8 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (68 g) Tuky (3.8 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.3 %) Sacharidy (80.4 %) Tuky (9.7 %) Vláknina (1.7 %)

Kukuřice setá (Zea mays) je obilovina, která má svůj původ ve Střední Americe. Řadí se mezi kulturní plodiny, které se v zemědělství využívali už před 10 000 lety. Tato bezlepková obilovina s velkými klasy má svůj původ ve střední Americe, odkud se postupně rozšířila i do Ameriky jižní. U Mayů a Aztéků společně s fazolemi a amarantem patřila k nejdůležitějším plodinám. Do Evropy se kukuřice dostala v 16. století, v Česku je její pěstování doloženo od roku 1779. Dnes je kukuřice po rýži a pšenici třetí nejpěstovanější obilovinou světa, pro potravinářské účely využíváme především druh Kukuřice cukrová.  

Kukuřice nakládaná a zdraví

Kukuřice je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Slupka kukuřice obsahuje antinutriční látky, které snižují využitelnost aminokyseliny tryptofanu a vitamínu B3 - v minulosti toto způsobovalo vznik podvýživy a rozšíření nemoci z deficitu niacinu (B3) zvané pelagra.
Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Kukuřice nakládaná v kuchyni

Nakládaný kukuřice má díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kukuřice je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha, v nakládané formě nejčastěji jako součást slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.