Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kroupy žitné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Kroupy žitné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

389 kcal

Energie kJ

1627 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

78 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (78 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.6 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (3.6 %)

Žito seté (Secale cereale), je obilnina, kterou společně s pšenicí řadíme k nejdůležitějším plodinám (obilovinám) mírného pásu.
Žitné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Žitné kroupy a zdraví

Žito patří do lepkových obilovin, není tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Svým složením je velmi podobné pšenici, obsahuje ale více bílkovin a vlákniny. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žitné kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.