Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
366 kcal
Energie kJ
1530 kJ
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
65 g
Tuky
1.9 g
Vláknina
7 g
Pšenice (Triticum) je obilnina, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, pocházející z jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta). Pšeničné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.
Všechny druhy pšenice patří do lepkových obilovin, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsah lepku v některých druzích pšenice byl v posledních desetiletích díky šlechtitelským úpravám výrazně navýšen, současně lepek z pšenice je považován za nejagresivnější ze všech lepkových obilovin. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kaší, mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.