Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kroupy pšeničné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Kroupy pšeničné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

366 kcal

Energie kJ

1530 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

65 g

Tuky

1.9 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (65 g) Tuky (1.9 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.2 %) Sacharidy (74.3 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (3.8 %)

Pšenice (Triticum) je obilnina, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, pocházející z jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta). Pšeničné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Pšeničné kroupy a zdraví

Všechny druhy pšenice patří do lepkových obilovin, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsah lepku v některých druzích pšenice byl v posledních desetiletích díky šlechtitelským úpravám výrazně navýšen, současně lepek z pšenice je považován za nejagresivnější ze všech lepkových obilovin. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničné kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.