Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kroupy pohankové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Kroupy pohankové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

400 kcal

Energie kJ

1673 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

78 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (78 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.5 %) Sacharidy (81.5 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (3.5 %)

Pohanka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilovina, která zahrnuje přibližně 15 druhů. V tuzemsku se pohanka pěstuje již celá staletí, svůj domov má ale poměrně daleko – pochází z jihovýchodní Číny, odkud její zrna do Evropy přinesli saracénští a tatarští nájezdníci někdy kolem roku 1300. Odtud i její název – jde o rostlinu, která k nám byla zavlečena pohany. Přestože je pohanka příbuzná s rebarborou a šťovíkem, je pro svoje moučnatá zrna řazena jako pseudoobilovina k obilovinám. V současné době je pohanka nejrozšířenější v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě. Komerčně se nejvíce pěstuje pohanka setá. Pohankové kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Pohankové kroupy a zdraví

Zrna pohanky jsou bezlepková, jsou tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanka je významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů.
Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohankové kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.