Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
400 kcal
Energie kJ
1673 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
78 g
Tuky
2 g
Vláknina
7 g
Pohanka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilovina, která zahrnuje přibližně 15 druhů. V tuzemsku se pohanka pěstuje již celá staletí, svůj domov má ale poměrně daleko – pochází z jihovýchodní Číny, odkud její zrna do Evropy přinesli saracénští a tatarští nájezdníci někdy kolem roku 1300. Odtud i její název – jde o rostlinu, která k nám byla zavlečena pohany. Přestože je pohanka příbuzná s rebarborou a šťovíkem, je pro svoje moučnatá zrna řazena jako pseudoobilovina k obilovinám. V současné době je pohanka nejrozšířenější v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě. Komerčně se nejvíce pěstuje pohanka setá. Pohankové kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.
Zrna pohanky jsou bezlepková, jsou tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanka je významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů.
Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kaší, mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.