Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kroupy ovesné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Kroupy ovesné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

427 kcal

Energie kJ

1784 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

70 g

Tuky

7 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (70 g) Tuky (7 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.7 %) Sacharidy (68.6 %) Tuky (14.8 %) Vláknina (1.9 %)

Oves (Avena) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Hlavními producenty jsou EU (Velká Británie, Polsko), Rusko a Kanada. Ovesné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Ovesné kroupy a zdraví

Oves obsahuje lepek, není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Zajímavým přínosem je obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. V oblasti obilovin jsou také významným zdrojem hořčíku. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ovesné kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.