Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
427 kcal
Energie kJ
1784 kJ
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
70 g
Tuky
7 g
Vláknina
4 g
Oves (Avena) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Hlavními producenty jsou EU (Velká Británie, Polsko), Rusko a Kanada. Ovesné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.
Oves obsahuje lepek, není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Zajímavým přínosem je obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. V oblasti obilovin jsou také významným zdrojem hořčíku. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kaší, mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.