Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
379 kcal
Energie kJ
1586 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
75 g
Tuky
2 g
Vláknina
7 g
Ječmen (Hordeum) je druhou nejstarší pěstovanou a čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes 5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů. Ječné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.
Ječmen je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kaší, mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.