Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kroupy ječné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Kroupy ječné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

379 kcal

Energie kJ

1586 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.8 %) Sacharidy (82.7 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (3.7 %)

Ječmen (Hordeum) je druhou nejstarší pěstovanou a čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes  5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů. Ječné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Ječné kroupy a zdraví

Ječmen je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu. Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječné kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.