Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
216 kcal
Energie kJ
900 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1 g
Vláknina
9 g
Křen je kořen křene selského (Armoracia rusticana), který je typický velmi ostrou a palčivou chutí. Původně pochází z východní Asie.
Křen obsahuje vysokou koncentraci hořčičných silic, které způsobují intenzivně ostrou chuť této zeleniny. Má velmi výrazné antibakteriální účinky, stimuluje proces trávení. Je poměrně bohatým zdrojem vitamínu C, pyšní se tedy i antioxidačními účinky. Je významným zdrojem draslíku, množství tohoto prvku ale převyšuje sodík. Tyto poměry mají výrazný vliv na funkci srdečně-cévního i lymfatického systému.
Křen se v kuchyni používá podobným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny, z důvodu ostré chuti ale většinou jen v malých množstvích. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- vývarů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.