Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Konopná semínka klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Konopná semínka klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

269 kcal

Energie kJ

1122 kJ

Bílkoviny

15.2 g

Sacharidy

3 g

Tuky

20 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15.2 g) Sacharidy (3 g) Tuky (20 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23.7 %) Sacharidy (4.7 %) Tuky (67.1 %) Vláknina (4.5 %)

Semínka jednoleté rostliny Konopí seté (Cannabis sativa), pocházející původně ze střední AsieMají jemnou oříškovou chuť.

Konopná semínka klíčená a zdraví 

Konopná klíčená semínka jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená konopná semínka jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Konopná semínka klíčená v kuchyni

Příprava klíčených konopných semen je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Klíčená konopná semena je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.​ Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.