Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
269 kcal
Energie kJ
1122 kJ
Bílkoviny
15.2 g
Sacharidy
3 g
Tuky
20 g
Vláknina
6 g
Semínka jednoleté rostliny Konopí seté (Cannabis sativa), pocházející původně ze střední Asie. Mají jemnou oříškovou chuť.
Konopná klíčená semínka jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená konopná semínka jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených konopných semen je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod.
Klíčená konopná semena je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.