Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kombu řasy čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Kombu řasy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

39 kcal

Energie kJ

160 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11 %) Sacharidy (65.9 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (18.4 %)

Kombu (Laminaria japonica) jsou druhem hnědých mořských řas (Saccharina japonica) nejvíce rozšířených v Pacifiku, jsou řazeny do skupiny řas s označením "kelp".

Kombu a zdraví

Kombu jsou velmi bohatým zdrojem draslíku. Stejně jako ostatní mořské řasy i kombu obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Kombu obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasa se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - sníží se tak podíl antinutričních látek. 

Kombu v kuchyni

Řasy kombu obsahují vysokou koncentraci kyseliny glutamové, která často na sušených řasách vytváří bílý povlak v podobě prášku. Kombu se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.