Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní
Energie kcal
208 kcal
Energie kJ
869 kJ
Bílkoviny
6.5 g
Sacharidy
39.3 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
1.3 g
Houskový knedlík je pokrm typický pro českou národní kuchyni. Připravuje se z těsta, jehož základem je pšeničná mouka, dalšími surovinami jsou mléko, vejce, sůl, droždí, cukr. Těsto následně prochází varem.
Knedlíky obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek.
Kombinace surovin, z nichž jsou knedlíky vyrobeny, posouvá acidobazické děje v organismu kyselinotvorným směrem. Knedlíky tedy nepatří mezi potraviny, které bychom mohli považovat za zdravé.
Hodnota glykemického indexu je vysoká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Knedlík slouží v kuchyni jako příloha k omáčkám či masu.