Kurzy ATAC

Knedlík pšeničný houskový

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Knedlík pšeničný houskový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

208 kcal

Energie kJ

869 kJ

Bílkoviny

6.5 g

Sacharidy

39.3 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 g) Sacharidy (39.3 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.1 %) Sacharidy (79.2 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (1.3 %)

Houskový knedlík je pokrm typický pro českou národní kuchyni. Připravuje se z těsta, jehož základem je pšeničná mouka, dalšími surovinami jsou mléko, vejce, sůl, droždí, cukr. Těsto následně prochází varem.

Pšeničný knedlík houskový a zdraví

Knedlíky obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. 
Kombinace surovin, z nichž jsou knedlíky vyrobeny, posouvá acidobazické děje v organismu kyselinotvorným směrem. Knedlíky tedy nepatří mezi potraviny, které bychom mohli považovat za zdravé.
Hodnota glykemického indexu je vysoká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pšeničný knedlík houskový v kuchyni

Knedlík slouží v kuchyni jako příloha k omáčkám či masu.