Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky žitné čerstvé

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Klíčky žitné čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

71 kcal

Energie kJ

294 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

2.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (2.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23.8 %) Sacharidy (47.7 %) Tuky (20.5 %) Vláknina (8 %)

Klíčky žita setého (Secale cereale) - obilniny, kterou společně s pšenicí řadíme k nejdůležitějším plodinám (obilovinám) mírného pásu. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.

Žitné klíčky a zdraví

Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů  a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Žitné klíčky v kuchyni

Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy. Přidávají se do:
polévek,
kaší, 
salátů, 
smoothie

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.