Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky z čočky čerstvé

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Klíčky z čočky čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

305 kcal

Energie kJ

1274 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.5 %) Sacharidy (54.9 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (13.1 %)

Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes     10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou. Klíčky z čočky patří mezi nutričně velmi bohaté potraviny.

Klíčky z čočky a zdraví

Klíčky z čočky jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Klíčky z čočky jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu. Jsou zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.

Klíčky z čočky v kuchyni

Příprava klíčků z čočky je jednoduchá - zrna neloupané čočky necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-4 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 5-7 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní. Klíčky čočky se přidávají do:
salátů
polévek
pomazánek,
- směsí pro lisování šťáv
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.