Energie kcal
305 kcal
Energie kJ
1274 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
20 g
Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes 10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou. Klíčky z čočky patří mezi nutričně velmi bohaté potraviny.
Klíčky z čočky jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Klíčky z čočky jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu. Jsou zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Příprava klíčků z čočky je jednoduchá - zrna neloupané čočky necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-4 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 5-7 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní. Klíčky čočky se přidávají do:
- salátů,
- polévek,
- pomazánek,
- směsí pro lisování šťáv.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.