Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené
Energie kcal
174 kcal
Energie kJ
726 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
28 g
Tuky
2 g
Vláknina
4.6 g
Klíčky špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešlechtěného druhu pšenice. V Evropě byla pěstována již před 8000 lety, v Palestině před 9000 lety. Později ji částečně nahradila šlechtěná pšenice, díky větším výnosům. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.
Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy. Přidávají se do:
- polévek,
- kaší,
- salátů,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.