Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky špaldové čerstvé

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Klíčky špaldové čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

174 kcal

Energie kJ

726 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

28 g

Tuky

2 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (28 g) Tuky (2 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (67.5 %) Tuky (10.4 %) Vláknina (5.3 %)

Klíčky špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešlechtěného druhu pšenice. V Evropě byla pěstována již před 8000 lety, v Palestině před 9000 lety. Později ji částečně nahradila šlechtěná pšenice, díky větším výnosům. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.

Špaldové klíčky a zdraví

Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů  a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Špaldové klíčky v kuchyni

Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy. Přidávají se do:
polévek,
kaší, 
salátů, 
smoothie

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.