Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky ovesné čerstvé

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Klíčky ovesné čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

171 kcal

Energie kJ

714 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

23 g

Tuky

3 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (23 g) Tuky (3 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (19.6 %) Sacharidy (56.4 %) Tuky (15.8 %) Vláknina (8.2 %)

Klíčky ovsa (Avena), který patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Oves se pěstuje především pro zrno, ze kterého dále získáváme ovesné vločky, krupici a mouku, z níž se připravují různé druhy pečiva. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.

Ovesné klíčky a zdraví

Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů  a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Ovesné klíčky v kuchyni

Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy. Přidávají se do:
polévek,
kaší, 
salátů, 
smoothie

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.