Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené
Energie kcal
359 kcal
Energie kJ
1500 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
50 g
Tuky
8 g
Vláknina
22 g
Klíčky kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývané také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.
Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy.
Přidávají se do:
- polévek,
- kaší,
- salátů,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.