Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky kamutové čerstvé

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Klíčky kamutové čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

134 kcal

Energie kJ

561 kJ

Bílkoviny

2.7 g

Sacharidy

20 g

Tuky

3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.7 g) Sacharidy (20 g) Tuky (3 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 %) Sacharidy (62.4 %) Tuky (20.2 %) Vláknina (9 %)

Klíčky kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývané také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.

Kamutové klíčky a zdraví

Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů  a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Kamutové klíčky v kuchyni

Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy. Přidávají se do:
polévek,
kaší, 
salátů, 
smoothie

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.