Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky ječné sušené

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Klíčky ječné sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

332 kcal

Energie kJ

1386 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

12.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (12.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.6 %) Sacharidy (75.7 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (7.6 %)

Klíčky ječmene (Hordeum) - druhé nejstarší pěstované a čtvrté nejrozšířenější plodiny na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes  5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů. Klíček je část zrna nejbohatší na živiny a aktivní látky. Klíčky dostupné v obchodní síti jsou kvalitní, s obsahem všech důležitých látek v jejich přirozeném složení.

Ječné klíčky sušené a zdraví

Klíčky obsahují malé množství lepku, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčky jsou koncentrovaným zdrojem řady minerálních látek, vitamínů  a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin, poskytují dostatek vlákniny – jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu nutričního složení. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Ječné klíčky sušené v kuchyni

Klíčky lze konzumovat bez další kuchyňské úpravy.
Přidávají se do:
polévek,
kaší, 
salátů, 
smoothie

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.